Regito Research Center on Water and Health

Länktips

Kartor (digitala) inkl. väderkartor.

Tyvärr verkar våra svenska statliga verk anse att kartor och kartunderlag som redan har finansierats av skattebetalarna inte ska släppas fritt på nätet utan varje användare ska lydigt betala för kartorna igen. Så för det mesta är det ingen idé att gå till Lantmäteriverket, Sjöfartsverket eller SMHI. Däremot har flera oberoende källor köpt loss den statliga informationen och bjuder allmänheten gratis på informationen!

T ex visar Rikvantikvarieämbetet mig veterligen de bästa och noggrannaste kartorna över Sverige - men tipsa oss om du hittar några ännu bättre!

Våra grannländers statliga myndigheter är ibland frikostigare med material. I Norge släpps nu kartor fria och i Danmark bjuder DMI på utomordentliga väderkartor med fina satellitbilder av åska och nederbörd.

Tipsa oss om du hittar fler bra kartor!

Visa antal 
Antal Länk Träffar
1   Link   Google Earth
Google Earth är ett av de mest fantastiska programmen för alla på Internet! Det är ett program som du laddar hem gratis till din Mac eller Windows PC. Sedan Kan du zooma från att se hela jorden utifrån rymden kontinuerligt tills du ser flygfoto på enstaka träd i din trädgård! GPS kan anslutas med tilläggsprogram så din position visas. Bilrutter över sträcka och tidsåtgång kan beräknas. Ett program du bara måste prova! (Till Christer Fuglesang: Där är även kartor över månen och Mars!)

2185
2   Link   Nederbörd i sydsverige från dansk väderradar – DMI
Se om regnmolnen är på väg mot dig så du ska ta in tvätten! Väderradar från DMI, Danskt Meteorologiskt Institut. Animerad sekvens var tionde minut ger bra indikation om vad som komma skall då de flesta väder kommer från sydväst. Radarbilderna täcker sydsverige upp till Jönköping ungefär.

2923
3   Link   Riksantikvarieämbetets detaljerade kartor över Sverige
Detr är märkligt att man ska gå till Riksantikvarieämbetet för att hitta de bästa gratis kartorna över Sverige på nätet men så är det! Här finns detaljerade sömlösa kartor över hela Sverige och du kan tända olika lager med intressant information ovanpå kartbilden, t ex fornfynd, naturskyddsområden m.m. Kanske du har ett fornfynd utanför husknuten? Vi hade många inom gångavstånd!

2468
4   Link   Väderkarta för piloter
Är du trött på glättiga väderkartor med moln utplacerade lite slumpvis här och där utan fronter som visar vad som är på gång?
Kolla då in Luftfartsverkets SWC Nordic väderkarta för piloter! Den uppdateras vanligtvis ett halvt dussin gånger per dygn.

2422
5   Link   Svenska sjökort gratis
Svenska sjökort gratis hos Eniro. (OBS! Enligt Sjöfartsverket får sjökort inte användas för sjönavigering!)
2125