Regito Research Center on Water and Health

Nordic Baltic LEADER Cooperation Award PDF Skriv ut Skicka sidan

Leader-LOVA-projektet om Vårdfiske fick delat andrapris bland miljöprojekten i tävlingen "Nordic Baltic LEADER Cooperation Award" i Estland 25–26 september 2013!

 

Projektet om vårdfiske i Finjasjön och Bosarpasjön 2012-2013 har presenterats vid Tallins universitet som en av finalisterna i projekttävlingen Nordic Baltic LEADER Cooperation Award. Vårdfiskeprojektet utvaldes som en av de fem finalisterna i klassen ”Local Resources and Environment Project”.

Av 2600 Leadergrupper som kunde söka till tävlingen, inkom 60 godkända tävlingsansökningar. Av dessa utvaldes 21 finalister i 5 olika klasser, se dem här. De olika klasserna var: Bästa Ungdomsprojekt, Bästa Turismprojekt, Bästa Kulturprojekt, Bästa projekt för utveckling av hembygden och Bästa projekt om Lokala resurser och Miljö. Vårdfiskeprojektet från LEADER Lag PH (Local Action Group Perstorp-Hässleholm) var en av 15 finalister som fick presentera sitt projekt vid Tallins universitet.

 

Se bilderna vi tävlade med i Estland, samtliga tagna av Johan Forssblad.

 

I klassen "Lokala resurser och Miljö" där vårt projekt tävlade, fanns fyra andra projekt som gick till final. Dessa handlade om:

  • Bi och biodiversitet
  • Etablering av skogsstigar för rekreation
  • Traditionell seglingsteknik och segelbåtar
  • ”Growing gastronauts” – ett projekt om att stärka kopplingen mellan barns skolmat och lokala matproducenter.

”Growing gastronauts” fick förstapriset och övriga fick delad andraplats. Vid galan i Tallin representerades Vårdfiskeprojektet av Kurt Hagenrud, Per Nilsson (Hässleholms kommun) samt Johan Forssblad och Heléne Annadotter på Regito.

I samband med mötet besöktes estniska kolleger som arbetar med sjörestaurering i Estland. I övrigt besöktes flera LEADER-projekt som är viktiga för att utveckla Estlands landsbygd. Vi besökte ett hembygdsmuseeum som visade hur folket på landsbygden överlevde Sovjettiden. En vikingaby där barn kan segla vikingabåtar och lära sig hantverk från vikingatiden var ett annat uppskattat estniskt LEADER-projekt.

 

De olika finalisternas projekt finns samlade i en bok som delades ut i samband med galan i Tallin.