Regito Research Center on Water and Health

PDF Skriv ut Skicka sidan
Användarbetyg: / 1241
SämstBäst 

Skräpkultur!

Jag råkade passera den provisoriska campingplatsen i norra Hässleholm där besökarna till musikfestivelen Siesta hade campat under några få dygn i månadsskiftet maj-juni 2008.

Det var för mig en skrämmande och tråkig syn. Det såg ut som om ungdomarna hade campat på en soptipp!

Många verkar ha trott att har man betalt en entréavgift så har man betalt för att andra ska städa upp efter en. De flesta verkade överhuvudtaget ej brytt sig om att samla ihop sitt skräp och bära det till uppställda containrar. Drivor av ölburkar, vinflaskor, papper, spyor, kondomer och överbliven mat täckte nästan marken.

siesta-festivalskrap-IMG_0251-v02-max430x430.jpg

Många hade inte ens brytt sig om att ta med sig varken tält, liggunderlag, solstol eller oanvända engångsgrillar! Där var mer än 100 kvarlämnade till synes nya kupoltält där de flesta flög för vinden. Fina uppblåsbara liggunderlag fladdrade jämte en Fjällräven sovsäck. Allt skulle bli till sopor! Flera av tälten hade på ren illvilja skurits sönder så att ingen annan skulle kunna återanvända och få nytta av dem. Hellre låta allt slängas och förbrännas! 

 

Uppenbarligen har friluftsutrustning blivit engångsartiklar som man inte tar sig besväret att packa ned och ta med hem!

Uppenbarligen har många ungdomar eller deras föräldrar så gott om pengar att man hellre slänger och köper nytt.

Uppenbarligen har alltför många en skev bild av jordens resurser och bryr sig inte ett dugg om att återanvända ens nya grejor!

De billiga kinesiska varorna fyller verkligen på sopbergen och medför en ohållbar konsumtion av ändliga resurser på vår planet.

Musikfestivalens efterdyningar får mig att tänka på: "Konsumera mera" i Salts låt "Bäste konsument". Sedan poppar "Jag mår illa" upp av Magnus Uggla då jag ser spyorna intill staketet.

 

Själv kommer jag ihåg mitt första Fjällräven fjälltält som jag köpte 1977 och använde flitigt i åtta år för att sedan sälja det vidare som begagnat när jag behövde ett stormtåligare tält för vinterbruk vid Treriksröset 1984. Det Hilleberg-tältet köpte jag begagnat och det fungerar fortfarande finfint efter 24 år! 

 

Själv förfasar jag mig över dessa ungdomar och tänker på vad som händer när de kanske nästa gång vildcampar i naturen.

Det är sådana människor som forcerar fram campingförbud på mängder av natursköna platser.

Det är sådana människor som gör att markägare i allt högre utsträckning sätter upp bommar vid alla privata vägar så att andra inte kan köra in för att njuta av naturen bortanför landsvägen.

Det är sådana människor som hotar vår värdefulla allemansrätt och får den att inskränkas med skyltar och lokala ordningsparagrafer.

 

Som ledare inom tre olika scoutförbund lärde jag mig, och försökte lära ut, att övernatta i naturen utan att lämna spår. När gräset har rest sig efter ett par dagar ska man inte kunna se att en grupp har haft ett nattläger där och eldat hela natten för att behålla värme, mysa och grilla över en riktig eld. Stenarna till eldstaden lades tillbaka efter lånet. Grästuvorna pusslades ihop över eldgropen och vattnades.

Allt eget skräp och helst andras också ska med hem för återvinning och korrekt omhändertagande.

Så blir vi och du välkomna av markägaren igen.

 

John Kay sammanfattade det rätt bra 1977:

Take nothing but pictures, kill nothing but time, leave nothing but footprints!

 

Johan Forssblad
Comments
Search
Only registered users can write comments!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Senast uppdaterad ( Fredag, 20 Juni 2008 18:17 )