Regito Research Center on Water and Health

Regito Research Center on Water and Health
Regito analyserar Stockholms dricksvatten PDF Skriv ut Skicka sidan

Regito analyserar alggifter i dricksvatten i Stockholm för forskningsprojekt inom Svenskt Vatten Utveckling.

Läs mer...
 
Regito presenterade forskning på vattenkonferensen COST Action 637 PDF Skriv ut Skicka sidan

Regito presenterade forskning om metaller i våra sjöar på den internationella vattenkonferensen COST Action 637 som i år hölls i Kristianstad, 13–15 oktober. Många av världens ledande experter på metaller i dricksvatten var samlade på Krinova.

Senast uppdaterad ( Tisdag, 16 November 2010 21:18 )
Läs mer...
 
Rapport om Finjasjön 2009 klar! PDF Skriv ut Skicka sidan

Rykande nytt: Rapporten om Finjasjön 2009 är precis klar! Du kan ladda hem den gratis efter registrering och inloggning (längst ned på menyn till vänster). Rapporten om Finjasjön 2009 omfattar 64 sidor.

Senast uppdaterad ( Onsdag, 8 September 2010 16:03 )
 
Regito utvecklar vattenrenare för u-landsbruk PDF Skriv ut Skicka sidan

En man i Moçambique hämtar dricksvatten i ett träsk

Regito har utvecklat en ny typ av vattenrenare som arbetar efter nya principer. Vattenrenaren kan fylla ett stort behov i utvecklingsländer – Rening av ytvatten i liten skala för enskilda familjer.

Vattenrenaren är avsedd för en familj som idag tar sitt dricksvatten från sjöar och vattendrag. Dessa är ofta förorenade av giftiga alger och bakterier som t ex ger kolera och andra farliga sjukdomar. Försämrad hälsa pga orent dricksvatten ger upphov till stora kostnader och mänskligt lidande för ca en miljard människor.

Vattenrenaren är enkel till sin konstruktion men arbetar ändå efter 4–5 olika reningsprinciper samtidigt för att få hög reningsförmåga!

Senast uppdaterad ( Onsdag, 25 Augusti 2010 10:44 )
Läs mer...
 
Regito föreläste vid kurs om skadliga alger vid Köpenhamns universitet PDF Skriv ut Skicka sidan

En årligen återkommande kurs om skadliga alger genomfördes i augusti 2010 vid Köpenhamns universitet. Huvudansvarig för kursen var Dr. Jacob Larsen. Professor Øjvind Moestrup, Dr. Nina Lundholm och Dr. Heléne Annadotter vid Regito Research Center on Water and Health föreläste för deltagarna från tre olika kontinenter.

Kursen ordnades av IOC (Intergovernmental Oceanographic Commission of UNESCO), Science and Communication Centre on Harmful Algae, Department of Biology, och hölls på Danhostel i Hilleröd.

Läs mer...
 
Finjasjöns tillstånd förbättrades under 2010 PDF Skriv ut Skicka sidan

Regitos mätningar visar att årets restaureringsåtgärder för Finjasjön börjar ge resultat och sjöns tillstånd förbättras efterhand. Sommarmedelvärdet 2010 på siktdjupet blev 1,45 m. Det är 25 % förbättring av siktdjupet jämfört med 2009. Detta är ett glädjande trendbrott! Medelvärdet av siktdjupet sommartid har legat kusligt konstant i intervallet 1,16–1,18 m (!) under 2006–2009. Även mätningar av plankton, klorofyll m.m. visar på en avsevärd förbättring.

Nu planeras för ett nytt reduktionsfiske under oktober–november. Denna gång satsar vi på ett fiske med ringnot. Detta kommer att ske när fisken går ut för att ställa sig i djuphålorna då vattentemperaturen sjunkit till ca 10–12 grader. Då räknar vi med att det blir goda möjligheter att fånga mycket fisk på kort tid. (Hittills i år har ca 58 ton vitfisk avlägsnats från sjön.) Vi återkommer med mer information efterhand.Fisket kommer att vara igång senast den 18 oktober.

Senast uppdaterad ( Torsdag, 23 September 2010 06:39 )
 
<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa > Slut >>

Sid 6 av 9

NYTT!

Ny rapport om Finjasjöns tillstånd 2017 släppt - ladda hem den gratis!

 

Regito på Twitter!

Finjasjön på Twitter!

Enkät

Badar du i våra insjöar?
 

Besökare

Vi har 33 besökare online